Kuka olet? -juttusarjan bannerikuva

Kuka olet? -juttusarjan esittelyssä Tomi Räsänen

Kuka olet? -juttusarja esittelee allianssissa työskenteleviä heidän itsensä kertomana. Juttusarjan toisessa osassa Tomi Räsänen kertoo itsestään ja työnkuvastaan Ihkussa.

No minä tässä moi!

Nykyään työskentelen Solitalla käytettävyyden, datan ja yritysten muutosohjauksen parissa. Titteliltäni olen Senior Transformation Designer. Solitalla olen puuhastellut useiden pitkien projektien parissa jo yli kymmenen vuotta. Enimmäkseen julkishallinnon projekteissa.

Opiskelin aikoinaan sekä Tampereella että Helsingissä tietotekniikan tradenomiksi. Aikana jolloin Web 1.0 koki kasvun ja kuplamaisen tuhon. Silloin olin nuori propellipäinen hahmo, joka oli kovin kiinnostunut koneen ja ihmisen välisestä kommunikaatiosta. Nykyäänkin sama innostuksen propelli pyörii, mutta enemmän käytettävyyden ja muutoksen aidoittamalla kentällä.

Kouluaikoina ja sen jälkeen olen toiminut isommissa konserneissa asiantuntijana ja ennen Solitaan siirtymistä (2011) myös reilu viitisen vuotta yrittäjänä.

Ihkussa olen ollut mukana tarjousvaiheen alusta lähtien. Eli siis syksystä 2018. Oma kokemus fasilitoinnista, graafisesta ja teknisestä osaamisesta antoi minulle mahdollisuuden toimia useissa eri rooleissa projektin aloitusvuosina. Mutta pääroolini on ollut käyttäjähaastatteluissa, käyttäjätarpeen ymmärtämisessä ja tuon tarpeen muuntamiseksi ohjeiksi joiden avulla ohjelmistokehittäjät ovat voineet lähteä koodaamaan aikoinaan rakennusosalaskentaa. Nyt vastuullani on hankeosalaskennan määrittely, jota aloiteltiin isommalla höökillä kesällä 2021.

Roolien monimuotoisuus on myös säilynyt tässä projektin edetessä ja se onkin yksi allianssimallin hyviä puolia. Laajaa osaamispohjaa voi käyttää monissa eri tilanteissa projektin hyödyksi.

Rakkauteni käytettävyyteen on saanut mustasukkaisen kilpailijan: datan. Datan visualisointi, analysointi ja sen käyttäminen yrityksen sisäisten tai liiketoiminnallisten päätösten perusteluiksi on erittäin mielenkiintoinen kenttä. Siksi syksyllä 2021 otinkin toisen projektin tähän Ihkun rinnalle ja toiminkin nykyään 50 % allokaatiolla Ihkussa.

Katse on tiukasti pallossa ja tuo pallo on nyt hankeosalaskennan toimintalogiikan vaihtoehtojen selvittäminen ja toteutuskelpoisen version löytäminen kaikki tarpeet kuitenkin huomioiden. Siinä on työsarkaa ja pianhan siitäkin nähdään ensimmäisiä versioita testiympäristöissä. Mutta se onkin sitten toinen tarina.

Tomi Räsänen

Tomi Räsänen

Hankeosalaskennan määrittelyn vetäjä

Jaa artikkeli: