Kuvassa on työpöydällä avonainen kannettava tietokone. Tietokonetta käyttävät kaksi käyttäjää, joista toinen osoittaa tietokoneen näyttöä.

Lue Espoon kaupungin kokemuksista Ihku-rajapinnan käytöstä

Ihku on aloittanut rajapinnan tarjoamisen hanketietojen siirtoon Ihkun ja oman organisaation välille vuoden 2023 alussa. Espoossa testaus aloitettiin jo syksyllä 2022, ja tällä hetkellä kaikki Espoon kaupungin Ihku-hankkeet menevät rajapinnan kautta. Espoon kaupungin kaupunkitekniikan hankkeita Ihkussa on tällä hetkellä 244 kpl, joista tänä vuonna on aloitettu 51 kpl. 

Espoon kaupungin käyttämä rajapinta

Espoon kaupungin kaupunkitekniikan keskuksessa käytetään hankehallintajärjestelmää nimeltään Hansu. Järjestelmä sisältää mm. projektien aikataulut, resurssoinnit ja budjetoinnin. Lisäksi järjestelmän kautta raportoidaan projektien kirjanpidon toteumia. Rajapinta toimii API-avaimen kautta.

Hansu-hankehallinnassa on ns. hankekortti, josta käyttäjät voivat tarkastella kokonaisvaltaisesti hankkeensa tietoja. Ihkun rajapinnan avulla näytämme hankekortilla tiedot kyseiseen hankkeeseen tai projekteihin liittyvistä kustannusarvioista. Hankekortilla näkyvät listana kyseiselle projektille merkityt kustannusarviot, niiden loppusummat ja linkit Ihku-järjestelmään tarkempaa tarkastelua varten.

Kuvakaappaus Espoon kaupungin Hansu-hallintajärjestelmän hankekortista, johon tiedot saadaan Ihku-rajapinnan kautta

Ihkun rajapinnasta haetaan kerran vuorokaudessa kaikkien Espoon projektien perustiedot. Tiedot tallennetaan Hansun tietokantaan hankekortilla näyttämistä varten. Kevyt toteutus on toteutettu Powershell-komentosarjana omana työnä. 

Kokemuksia rajapinnan käytöstä

Kokemusten mukaan ajo on toiminut luotettavasti. Pääsääntöisesti rajapinta on toiminut hyvin ja nopeuttanut siirtymistä hankkeen kustannuslaskelmiin, minkä ansiosta käyttäjä voi nopeasti tarkistaa hankkeeseen suunniteltuja yksityiskohtia. Linkin kautta myös löytää oikealle laskelmalle.

Kuvakaappaus rajapinnasta

Koska Ihkussa hanketunnus-kenttä on vapaa tekstikenttä, kirjoitusasuissa on havaittu virheitä, jotka ovat aiheuttaneet kustannusarvion nousemattomuuden Hansun hankekortille. Lisäksi kenttä on joskus jäänyt täyttämättä. Rajapintaa testatessa vastaan tulleet huomiot on raportoitu Ihkun kehitykseen, ja niitä Ihkun muiden toimintojen ohella kehitetään jatkuvasti. Tulevaisuuden ideoita ja käyttötarpeita on tunnistettu olevan ainakin ehdottomasti päästöarvot, myös määrätiedot kuten massat louhittavat ja tuotavat määrät. Päästölaskenta sekä määrälaskenta ovat Ihkun kehityksessä käynnissä olevia projekteja. Päästölaskenta julkistetaan joulukuussa!

Rajapinta antaa myös mahdollisuuden hanketietojen analysointiin, jota voidaan tulevaisuudessa käyttää hyväksi uusissa suunnitelmissa. Jotta rajapinnasta saadaan mahdollisimman paljon hyötyä, käyttäjiä tarvitaan lisää, sekä Ihkun puolella tulee tarkentaa, mitä tietoja rajapinnan kautta tullaan hyödyntämään.

Kirjoittajat: Riitta Haapavaara ja Jussi Räty

Jaa artikkeli: