Raide-Jokerin työmaa Espoossa.

Ihku-laskentapalvelun käyttö starttaa kesäkuussa Espoossa

Ihku-laskentapalvelun käyttöönottoa edistetään kovaa vauhtia eri puolilla Suomea. Espoossa uuden järjestelmän käyttöönottoa edistetään toiveikkaana.

– Ihku vaikuttaa hyvältä ja helppokäyttöiseltä työkalulta ja uskomme sen helpottavan kustannusarvioiden laadintaa sekä niihin liittyvän tiedon hallintaa, kertoo suunnittelupäällikkö Salla Hänninen.

Hännisen mukaan palvelu otetaan Espoossa pian käyttöön ja työtä edistetään määrätietoisesti.

– Espoon kaupunkitekniikan keskus ottaa Ihkun käyttöön kesäkuussa 2021 ja sen jälkeen laskentapalvelua käytetään kaikissa alkavissa uusissa yleisten alueiden suunnitteluhankkeissa.

Espoo on kasvava ja kehittyvä kaupunki, jossa riittää paljon suunniteltavaa. Käynnissä on monenlaisia yleisten alueiden suunnitteluhankkeita, jotka liittyvät uusien alueiden ja yhteyksien toteuttamiseen tai vanhojen parantamiseen.

– On katu-, tie- ja puistohankkeita sekä ulkoilureitti- ja liikuntapaikkahankkeita. Erityisenä hankkeena voidaan mainita Kaupunkirata Leppävaarasta Kauklahteen, joka on yhteishanke Väyläviraston ja Kauniaisten kaupungin kanssa. Hankkeeseen liittyen suunnitellaan myös paljon asemien ympäristöjä sekä pyöräilybaanaa radan varrelle, kertoo Hänninen.

Käyttöönotossa tukeudutaan pääosin allianssin luomiin ohjeisiin. Laadinnassa on myös Espoon oma ohje Ihkun käytöstä sisältäen mallilaskelmat, jossa kuvataan tarkemmin Espoon käytäntöjä.

– Olemme pitäneet kaksi infoa omalle väelle, joka ohjaa suunnittelua ja/tai laatii suunnitelmia itse. Lisäksi tulossa on kesäkuussa info puitesopimuskonsulteillemme. Jo nyt toukokuussa lähetämme tiedotteen Ihkun käyttöönotosta puitesopimuskonsulteillemme.

Hännisen mukaan uuden järjestelmän käyttöönottoon liittyy aina haasteita.

– Pyrimme vastaamaan haasteeseen tukemalla omaa henkilöstöä sekä puitesopimuskonsultteja mahdollisimman hyvin. Tiedotamme ja ohjaamme. Ihkun käyttöönoton sujumista seurataan tarkoin ja teemme tarvittaessa korjausliikkeitä sekä olemme yhteydessä allianssiin, täsmentää Hänninen.

Espoossa Ihkua on testattu etukäteen laskemalla muutama vertailukustannusarvio. Tämän perusteella siirtymän uskotaan sujuvan hyvin.

Raide-Jokerin työmaa Espoossa.
Raide-Jokerin työmaa Espoossa. Kuva: Riitta Haapavaara
Jaa artikkeli: