Rakennusosakirjasto ja hinnasto on päivitetty lokakuussa 2024

Päivitetty hinnasto 08/2024

Ihku-laskentapalveluun on julkaistu uusi hinnasto, joka vastaa elokuun 2024 hintatasoa. Hinnaston MAKU-indeksiluku on elokuun 2024 mukainen eli 128,2 (2020 = 100).

Panoshinnoista nousi noin 30%, pysyi samana noin 34 % ja laski noin 36% edelliseen hinnastoon (01/2024) nähden. Pääosin eri tuoteryhmien hintamuutokset olivat melko maltillisia. Suurempia hintojen nousuja oli muun muassa puutavaran sekä betonikaivojen ja betoniputkien panoshinnoissa. Suurempia hinnan laskuja oli muun muassa teräspaalujen, harjaterästen ja rautatiekiskojen hinnoissa.

Yleinen arvonlisäverokanta nousi viime hinnastopäivityksen jälkeen 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen. Ihkussa panoksien hinnat esitetään alv 0%, mutta arvolisäveron muutos näkyi eri tavoin materiaalitoimittajien ja vuokrakalustojen hinnoissa. Osalla toimittajista arvolisäveron muutos aiheutti ainoan muutoksen hintatasoon. Esimerkiksi alv 0% hinnat pysyivät samoina ja ainoa nousu oli arvolisäveron nousu. Tai alvillinen hinta pysyi samana, mutta alviton hinta laski ko. tarvittavan määrän.

Päivitetty rakennusosakirjasto 25.0.677-R

Päivitetyssä rakennusosakirjastossa on 6781 kpl rakennusosaa. Päivityksessä lisättiin erityisesti siltojen korjauksiin liittyviä rakennusosia. Listan uusista rakennusosista sekä lisätietoa päivityksestä löydät täältä.

Maatiilipäällyste -rakennusosien vaihtoehtoihin on tullut muutoksia. Vähemmän käytettyjä maatiiliä on poistettu rakennusosan vaihtoehdoista materiaalitoimittajan ohjeistuksen mukaisesti. Poistuneiden materiaalien tilalle on nostettu uusia, yleisimmin käytössä olevia maatiilivaihtoehtoja. Muutokset näet kirjastopäivityksen jälkeen Kirjastopäivitys -näkymässä, jos hankkeellasi on ollut käytössä näitä rakennusosia.

Poistetut rakennusosat

Ihkuun on luotu uusi ominaisuus, joka mahdollistaa vanhentuneiden rakennusosien poistamisen. Päivityksessä on poistettu rakennusosakirjastosta alla olevat rakennusosat. Mikäli poistetut rakennusosat ovat olleet käytössä laskelmalla ovat ne muuttuneet uuden ominaisuuden kautta omiksi rakennusosiksi, eikä niiden panosrakennetta ole enää mahdollista tarkastella

Päästölaskennan muutokset

Lisäksi yksittäisiä päästökertoimien arvoja on korjattu ja lisätty päästökerroin esim. kaksiputkikaiteelle.

Ohjeen kirjastopäivitykseen löydät täältä.

Jaa artikkeli: