Ihku-laskentapalvelu on kokonaisuus, jonka muodostavat Ihku-kustannuslaskentajärjestelmä sekä siihen liittyvät palvelut, kuten koulutus sekä tuki- ja käyttöpalvelut. Tavoitteena on, että järjestelmä tarjoaa luotettavaa, ajantasaista ja laadukasta, infra-alalla hyväksyttyihin standardeihin perustuvaa kustannustietoa. Näin lisätään kustannusarvioiden läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta sekä infra-alan kustannustietoa.
Infra-alan suunnittelijoille Ihku-laskentapalvelun kehittäminen tarjoaa uusi mahdollisuuksia kustannuslaskennan saralla:
- Kustannusarvioiden laatimisen kynnys suunnittelun eri vaiheissa madaltuu.
- Kustannusarviot ja suunnittelun kustannusohjaus paranevat.
- Kustannustietoja on mahdollista tarkastella yksikköhintoja tarkemmin panosrakennetasolla, mikä lisää laskennan läpinäkyvyyttä.
- Palvelussa panostetaan määrätietojen sisäänlukuun suunnittelujärjestelmistä.
- Laskenta tulee tukemaan erilaisia hanketyyppejä katuhankkeista tie-, rata- ja siltahankkeisiin sekä aluerakentamiseen.
Ihku-laskentajärjestelmän näkyvin osa on suunnittelijan työkalu Ihku-laskentasovellus, jonka avulla suunnittelija voi luoda laskentoja ja raportteja hankkeilleen. Laskentajärjestelmän keskiössä on rakennusosakirjasto, joka sisältää uusilla rakennusosilla sekä päivittyvillä hinnoilla ja työsaavutuksilla täydentyvän kustannusdatan. Hanketietokanta on laskentasovelluksen organisaatiokohtainen hanketietovarasto, johon hankkeiden kustannuslaskelmat tallentuvat. Palveluiden, kuten tukipalvelut, koulutus ja käyttöpalveluiden ohella, Ihku-laskentajärjestelmä mahdollistaa tulevaisuudessa ulkopuolisten palveluiden käytön rajapintojen kautta.
Hankeosalaskenta
Hankeosalaskennasta ilmestyi loppuvuodesta 2022 ensimmäinen tuotantokäyttöön tuleva versio. Hankeosalaskennan nykyisellä versiolla voi laskea uudisrakentamisen kustannuksia muun muassa kaduille, teille, kunnallistekniikalle, silloille, viheralueille ja radoille. Kehitämme Ihku-laskentapalvelussa jatkuvasti uusia niin uudisrakentamisen kuin perusparantamisenkin hankeosia.
Hankeosalaskennan kehitys on yhteydessä rakennusosakirjaston kehitykseen, koska hankeosat käyttävät kustannustietona Ihkun valmiita rakennusosia. Uusien hankeosien mallinnuksen edellytyksenä on siis, että siihen tarvittavat rakennusosat löytyvät kattavasti Ihkun rakennusosakirjastosta.